Dziś uraczę was przepyszną babką z dużą ilością soku z cytryny i polewą czekoladową. Babka w tej wersji idealnie do mnie przemawia. Szczerze powiedziawszy chodziła już za mną jakieś 2 tygodnie i wreszcie zdecydowałam się, że ją upiekę. Wyszła obłędnie, zaraz po upieczeniu połowa została zjedzona, natomiast, na wieczór już nic nie było :) . Nawet rodzinka się załapała, która w tech chwili akurat była u nas w odwiedzinach. Pyszna, pyszna i jeszcze raz pyszna, o kwaskowatym smaku :)
Podaje przepis
Składniki:
150 g masła
200 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół cytryny
Polewa:
masło
kakao lub czekolada
mleko
Przygotowanie:
Formę do babki smarujemy margaryną i oprószyć mąką.
Piekarnik lekko nagrzewamy do 170°C. Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę w dwóch częściach.
A dopiero następnie sok.
Wymieszać wszystko do połączenia się składników.
Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po około 20 minuta naciąć wierzch ciasta i piec dalej.
Babka powinna być złota z wierzchu.
Studzimy wszystko.
Polewe przygotowujemy wg instrukcji, tj. wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia.
Przestudzone ciasto polewamy polewą i studzimy, na wierzchu możemy oprószyć cukrem pudrem.
POLECAM SMACZNEGO!!
:)
150 g masła
200 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół cytryny
Polewa:
masło
kakao lub czekolada
mleko
Przygotowanie:
Formę do babki smarujemy margaryną i oprószyć mąką.
Piekarnik lekko nagrzewamy do 170°C. Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy z niej sok.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę w dwóch częściach.
A dopiero następnie sok.
Wymieszać wszystko do połączenia się składników.
Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Po około 20 minuta naciąć wierzch ciasta i piec dalej.
Babka powinna być złota z wierzchu.
Studzimy wszystko.
Polewe przygotowujemy wg instrukcji, tj. wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia.
Przestudzone ciasto polewamy polewą i studzimy, na wierzchu możemy oprószyć cukrem pudrem.
POLECAM SMACZNEGO!!
:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz