Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Mini hamburgery




Danie które wam prezentuje na zdjęciu, to przepyszne mini hamburgery.
Przepis znalazłam gdzieś w necie, trochę zmodyfikowałam, zaprosiłam do współpracy mojego Jarka
 i wyszło fenomenalnie.
Bułeczki same w sobie są tak przepyszne, 
że zanim zrobiliśmy te hamburgery to sama parę zjadłam bez dodatków.
Dodatkami są zwykłe najzwyklejsze warzywa, jakie tylko macie w domu możecie dodać.
Kotlety zrobione z mięsa mielonego wieprzowego, 
Całość idealnie się prezentuje, komponuje no i najważniejsze, że smakuje.
Fakt faktem, jest przy nich strasznie dużo roboty, bo bułeczki i mięso miały średnice ok 10 cm, 
także zanim to wszystko się upiekło i zanim je zrobiliśmy trwało to około 3 godzin.
Bułeczki smakują trochę jak ciasto do pizzy, tylko brak tak przyprawy do pizzy, ale tak sobie myślę, że ten przepis może idealnie się do tego nadawać. 
Robione było 2 dni temu, a wczoraj zostało już wszystko co końca zjedzone.
Także z samej przystawki, w postaci hamburgerów, zostało miłe wspomnienie 
i smak, którego nigdy nie zapomnę, co wiąże się z tym, że na pewno jeszcze je zrobię:)

Składniki na bułeczki:
 700 g mąki (ja użyłam Basi)
200 ml mleka
200 ml wody
1 łyżeczka cukru
14 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
1,5 łyżeczki soli 
+ dodatkowo
 jajko do smarowania wierzchu

Składniki na mielone:
500 g mięsa mielonego 
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
parę kropel maggi
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
bułka tarta
1 jajko

Składniki do nadziania
wykałaczki (trzymają całość w jednolitej konstrukcji)
ogórki kiszone (pokrojone na plastry)
2 cebule czerwone pokrojone w piórka
pomidory koktajlowe
ser żółty plastry z pieprzem
gotowe usmażone kotlety mielone

Przygotowanie bułeczek:
Do miski wsypać mąkę, wsypać sól i wymieszać razem.
W garnuszku rozpuścić masło do niego dodać wodę, w podgrzanym delikatnie mleku rozkruszyć drożdże i dodać do wody z masłem,  na koniec dodać cukier. 
Wszystko razem rozmieszać i wlać do wcześniej przygotowanej  mąki. 
Wyrobić ciasto na lśniące i elastyczne (ok 10 min)
Po tym czasie przykryć bawełniana ściereczka aby po pół godzinie podwoiło swoja objętość
Po tym czasie jak ciasto podwoiło swoją objętość, wyrabiamy ponownie.
Całe ciasto wykładamy na desce, kroimy na 4 części. 
Każdą cześć wałkujemy na grubość około 5 cm a średnica około 10 cm
 (wykrajany owale ze szklanki)
Przygotowane placki, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i
 posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawiam do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec przez 15-20 minut.

Przygotowanie kotletów:
Mięso wykładamy do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą( dodajemy tyle by mięso się nie rozklejało)
Mięso po kawałku rozwałkowujemy na desce i
 wykrajamy kółka o średnicy około 10 cm( szklanką)
Smażymy na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie całości:
Wyciągnięte bułeczki kroimy na pół
Układamy nasze dodatki, przykrywamy górą i w sam środek wkładamy wykałaczkę.
Po przygotowaniu można się zajadać.
Najlepiej smakują na drugi dzień.

Polecam
Są fenomenalne:)











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka