Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Babka Kakaowa z Cukrem Pudrem


                           
                                     Smak babki z przed dwóch tygodni, jest nieziemski, 
                                           chociaż pewnie nie raz i nie dwa ktoś ją jadł.
 Ja w swojej ocenie powiem tyle, że nie omieszkam jej jeszcze nie powtórzyć bo jest, nie słodka(mało cukru) , puszysta, mięciutka i piękniutka :)
A propos moich zdjęć.
Mam na razie(bo to początek mojej drogi z blogiem) trochę problem z przedstawianiem moich propozycji  kulinarnych, chodzi o kompozycje, itd.  ale mam nadzieje, że z czasem to ogarnę i będzie tylko lepiej :). 
Mimo, że czasem wyglądają jak wyglądają to naprawdę ciasta lub dania, 
które do tej pory wystawiłam smakują bardzo dobrze 
(możecie wierzyć lub nie, ale zawsze można zrobić i się przekonać). 
Dużo przepisów posiadam też w zeszytach przetestowanych , 
jednakże nigdy wcześniej nie myślałam o robieniu im zdjęć, 
ale skoro już taki zamysł jest to postaram się nadrobić :)
A wracając do babki, podam przepis bo może jednak ktoś się skusi.

Składniki:
250 g masła
2 szklanki cukru
½ szklanki zimnej wody
2-3 łyżek kakao 
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
szczypta soli

Wierzch: 
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Do garnka dodajemy masło, cukier, wodę kakao i wolno podgrzewamy, aż masa się  rozpuści. 
Odstawiamy do przestudzenia. 
Następnie dodajemy po 1 żółtku ciągle mieszając ciasto(nie przerywając), później kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy. 
Na sam koniec ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli(tak by po odwróceniu nic nie wyleciało) i dodajemy je do masy kakaowej, delikatnie mieszając od dołu do góry. 
Wlewamy ciasto do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej mąką. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy od 50-60 minut, w zależności od 
piekarnika, najlepiej samemu sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei. 
Po tym czasie studzimy, wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.

Polecam polecam, przepyszna :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka