Dobre, kruche, smaczne, oblane gorzką czekoladą paluchy z ciasta drożdżowego.
Szybko się je robi, a do tego w smaku są nieziemskie.
Znikają w mgnieniu oka.
Do kawy są niesamowite.
Te połączenie gorzkiej czekolady, i troszkę słodszego ciasta.. mhmm
Może być też wersja bez czekolady, a w ten sposób otrzymamy niesamowitą przekąskę.
Zamiast kupować gotowe w markecie warto poświęcić czas i przygotować własne.
Są one apetyczne oraz niesamowicie chrupiące.
Przepis:
Składniki:
1 opakowanie drożdży instant (w proszku)
1 szklanka ciepłego mleka
Pół łyżeczki cukru
0,5 kg mąki
1 jajko
1/3 szklanki oleju
+
Dodatki na polewę:
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na chwile (by zaczyn popracował).
Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, olej i sól.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne
(aby ciasto było miękkie, mąkę podsypywać należy bardzo ostrożnie).
Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu, ciasto ponownie wyrobić i formować z niego bardzo cienkie paluszki.
Z wierzchu posmarować oliwą albo rozbełtanym białkiem.
Wsadzić naszą blaszkę z paluchami do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.
Gdy są już gotowe wyjmujemy i studzimy.
W miedzy czasie przygotowujemy polewę.
W rondelku, podgrzewamy masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści dodajemy kakao.
Jak wszystko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
Na talerz wykładamy nasze paluchy i polewamy naszą polewą.
Smacznego!
Przy tym Twoim blogu to moja waga podskoczy to kosmicznych liczb :D
OdpowiedzUsuńJejku dziękuję staram się by wszystko ładnie wyglądało i smakowało :) Sama z tym walczę, ale tak sobie doszłam do wniosku, że kiedy jak nie teraz mam sprawiać sobie smaczne przyjemności :)
Usuń