Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Mleczna Kanapka


Dziś na tapecie mój wczorajszy bój z mleczną kanapką. 
Tak to można nazwać, choć trochę po modyfikacji.
Wszystko wkomponowało się idealnie, uwielbiam takie połączenia.
Trochę słodkie jest to fakt, ale , za to jakie pyszne. 
Dosłownie mniamuśne.
Krem z mleka w proszku w połączeniu z wiórkami kokosowymi = delicious
Robione pierwszy raz, wczoraj.
Ogólnie to mam małą zasadę, że moje ciasta robię tylko jeden jedyny raz,
no chyba, że wyjdzie przepysznie to powtarzam za jakiś czas:) lub modyfikuje.
Przepis:

Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
łyżka octu( zwykłego)
szczypta soli
2 łyżki kakao

Składniki na krem:
2,5 szkl mleka w proszku
0,5 szkl cukru
1 szklanka mleka
250 g margaryny
100 g wiórków kokosowych

Nasączenie:
1 szkl wody
1 cytryna

Polewa:
2 łyżki kakao
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki masła
0,5 szkl mleka

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek. 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli a na koniec dodajemy szklankę cukru, tak by po odwróceniu nic nie wypadło. 
W osobnej misce żółtka ucieramy z łyżką stołową wody i octu. 
Mieszamy do połączenia się składników. 
Owe żółtka dajemy po łyżce do ubitych białek. 
Wszystko mieszamy na wolnych obrotach miksera. 
W osobnym naczyniu przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia kakao , mieszamy a po połączeniu dajemy do naszych" jajek" po łyżce i mieszamy ręcznie szpatułką od spodu do góry, by nie opadła struktura z jajek (nie używamy na tym etapie miksera). 
W miedzy czasie smarujemy tortownice margaryną i posypujemy mąką, a piekarnik nastawiamy na temp. 180 C wkładamy ciasto i pieczemy około 25 minut.

Przygotowanie kremu:
W miedzy czasie przygotowujemy krem.
Mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku na gazie.
Gdy wszystko się rozpuści dajemy do ostudzenia.
Po ostudzeniu, przelewamy do miski, wsypujemy mleko w proszku i miksujemy.
Gdy tłuszcze z mlekiem się połączą dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
+
Nasz biszkopt po wyjęciu kroimy na pół, nasączamy obydwa blaty wodą z sokiem z cytryny.
Dolny blat wkładamy do tortownicy, na niego cały krem i przykrywamy górą.
Gdy to będzie gotowe odstawiamy i przygotowujemy polewę 
(wszystko w rondelku podgrzewamy do zgęstnienia).
Gdy ostygnie polewamy nasze ciasto i posypujemy dowolną posypką (u mnie czekoladowa).

Polecam 
Smacznego!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka