Na tapecie niedzielny rosołek, oczywiście w innym wykonaniu.
Pierwszy raz pokusiłam się o podsmażenie pory i cebuli i wyszło pycha.
Fenomenalnie unoszący się zapach i smak zupy normalnie uwielbiam.
Rosół obowiązkowo z własnoręcznym makaronem domowym.
Przepis:
Składniki na rosół:
mięso z kurczaka (u mnie skrzydełka)
2 litry zimnej wody
sól około 1/2 płaskiej łyżki stołowej
1 cebula obrana przekrojona na pół (wcześniej delikatnie podsmażona)
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por pokrojony na pół (wcześniej delikatnie podsmażony)
pieprz świeżo zmielony
1 kostka rosołowa
5 kropel maggi
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki na makaron:
4 całe jajka
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli
2-3 łyżki oleju
Przygotowanie rosołu:
Mięso kroimy, myjemy i wrzucamy do garnka z wodą.
W miedzy czasie delikatnie na patelni podsmażamy cebule i por.
Gdy zacznie się gotować i wydawać szumowiny, zbieramy.
Następnie kroimy marchewkę w słupki , seler i pietruszkę w kwadraty.
Gdy mięso się zagotuje, wrzucamy nasze warzywa, kostkę rosołową i gotujemy.
Gdy się zagotuje doprawiamy do smaku.
Przed końcem wyciągamy naszą por i cebule (oddała już swój smak)
Gdy wszystko będzie miękkie wyłączamy.
Przygotowanie makaronu :
Na stolnice wysypujemy 0,5 kg mąki, wbijamy 4 jajka i łączymy wszystko.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm
Kroimy wzdłuż 1 cm szerokości paski.
W miedzy czasie wstawiamy garnek z wodą i olejem i szczyptą soli.
Gotowy makaron wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
Można podawać z natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz