Na dzisiejsze zakończenie podsyłam wam babkę z kremem śmietankowym robiona w tamtym roku. Pierwszy raz robiona w formie keksowej, nie wiem jakoś taka forma chyba teraz bardziej mi odpowiada, choć nie przekreślam standardowej formy z kominem do babki. Mam w planach zrobić jakąś babkę piaskową właśnie w owej formie z kominem i zobaczymy jak wyjdzie. A propo tej babki , choć nie widać nasączona sokiem z cytryny, w połączeniu ze słodkim kremem idealnie współgra ze sobą.
Całość wierzchu delikatnie posypana kakao. Foremka o wymiarach 30x11 cm, choć ciasta trochę za dużo wiec minimalnie wyszło
Całość wierzchu delikatnie posypana kakao. Foremka o wymiarach 30x11 cm, choć ciasta trochę za dużo wiec minimalnie wyszło
poza ramy formy, ale dało rade to okiełznać. O ile dobrze pamiętam poszło w przeciągu jakiś 3 dni także praktycznie jak świeże bułeczki. Podaje przepis :)
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
150 g cukru( można mniej)
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
sok z połówki cytryny rozmieszany z wodą
krem śmietankowy (u mnie z cykorii)
kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po trochu miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Obie przesiane mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia(lub sodą oczyszczoną) i dodaje po łyżce cały czas miksujemy. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łopatką, aż składniki się połączą. Foremkę keksową smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wstawiamy piekarnik bez termoobiegu na 170 C na około 35-45 min . To taki opcjonalny czas jednak najbardziej to warto samemu sprawdzić patyczkiem, czy się ciasto nie klei. W miedzy czasie możemy zrobić krem według instrukcji na opakowaniu( z tego co pamiętam dodajemy tylko mleko i margarynę do proszku, miksujemy i gotowe). Gdy ciasto już gotowe i wystygniete , kroimy w 3 miejscach, każdy płat skrapiamy cytryną wymieszaną z wodą, smarujemy kremem i sklejamy ze sobą. Wierzch i boki także smarujemy kremem, na końcu posypujemy gdzie nigdzie kakao. Gotowe wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby stężało.
Polecam
Smacznego !
5 jajek
150 g cukru( można mniej)
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
sok z połówki cytryny rozmieszany z wodą
krem śmietankowy (u mnie z cykorii)
kakao
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po trochu miękkie masło i ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Obie przesiane mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia(lub sodą oczyszczoną) i dodaje po łyżce cały czas miksujemy. Na końcu dajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łopatką, aż składniki się połączą. Foremkę keksową smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wstawiamy piekarnik bez termoobiegu na 170 C na około 35-45 min . To taki opcjonalny czas jednak najbardziej to warto samemu sprawdzić patyczkiem, czy się ciasto nie klei. W miedzy czasie możemy zrobić krem według instrukcji na opakowaniu( z tego co pamiętam dodajemy tylko mleko i margarynę do proszku, miksujemy i gotowe). Gdy ciasto już gotowe i wystygniete , kroimy w 3 miejscach, każdy płat skrapiamy cytryną wymieszaną z wodą, smarujemy kremem i sklejamy ze sobą. Wierzch i boki także smarujemy kremem, na końcu posypujemy gdzie nigdzie kakao. Gotowe wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby stężało.
Polecam
Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz