Dziś uraczę was przepysznymi drożdżówkami z twarożkiem. Wiecie już nie raz robiłam bułki mleczne, jakieś wieńce drożdżowe, ale żeby bułeczki drożdżowe z dodatkiem twarogu to jeszcze nie zdarzyło mi się. O dziwo wyszły trochę inaczej ( chodzi tu o zawijanie ) ale to pewnie kwestia wprawy. Owe łakocie tak sympatycznie i entuzjastycznie przyjęły się w domowym zaciszu, że nie omieszkam ich pieczenia nie powtórzyć. Dodatkową ręką w pomocy okazała się moja mama, która w godzinach późnych bacznie się przyglądała i pilnowała by wyszło jak " na zdjęciu" . Podaje przepis:
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
40 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
1/3 kostki margaryny( około 80 g)
3 łyżki cukru waniliowego( dałam cukier cynamonowy)
szczypta soli
Farsz:
20 dag twarogu
łyżka mąki ziemniaczanej
jedno żółtko
cukier do smaku biały( ja dałam brązowy)
3 łyżki wiórków kokosowych
Oraz:
białko( do posmarowania)
może być lukier( ja dałam posypkę kakaową Delecta)
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy w rondelku. Podgrzane mleko rozlewamy na dwie szklanki. Po ostygnięciu mleka w jednej jego połowie rozpuszczamy drożdże, z łyżką cukru i mąki, wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki( tj.cukier waniliowy, sól), dodajemy żółtka, przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży, resztę mleka, a na samym końcu margarynę ( musi być letnia). Wszystko razem mieszamy, następnie wyrabiamy z tego ciasto( w razie potrzeby podsypujemy mąką).
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Farsz: twaróg mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami kokosowymi na jednolitą masę(gdy dodamy więcej żółtek masa będzie lepsza do rozsmarowania)
4. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na prostokąt( ok 1-1,5 cm ) smarujemy nadzieniem twarogowym. Zakładamy do środka jeden bok , a następnie drugi( najpierw góra, później dół) , tak aby końce góry i dołu zachodziły na siebie 1-2 cm. Tak zwany płaski "rulon" kroimy na 8 równych kawałków. Każdy kawałek pośrodku skręcamy wokół własnej osi ( będą przypominały cyfry 8). Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy białkiem( ja na białko posypałam posypkę kakaową) i pieczemy 20-25 minut w temp. 180 C. Lekko studzimy. Na koniec można udekorować lukrem.
Bardzo polecam
Pychotka
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz