Zwykłe bułeczki do wszamania na sucho lub z dodatkiem.
Robione były z kilka razy, a w smaku nie ma porównania do sklepowych bułek.
Puszyste, miękkie, leciutkie na cieście i rozczynie drożdżowym.
z podanych składników wychodzi około 20 bułeczek wielkości takiej jak na zdjęciu.
Można też zrobić mniejsze, wtedy będą wyglądały coś na kształt
"mini bułeczek do hamburgerów", link tu
http://magicznepysznosci.blogspot.com/2016/02/mini-hamburgery.html
Przepis:
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 550 (można dodać więcej jak będzie za rzadkie)
200 ml ciepłej wody
1,5 dag świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać przesianą mąkę, sól, cukier i masło.
Z podanych składników wyrobić ciasto przez około 10 min.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Z ciasta uformować kulki, lekko je spłaszczyć.
Bułki umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy 5-7 cm.
Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 30 minut, aby urosły.
Bułki z wierzchu ponacinać w gwiazdkę. posmarować rozmąconym żółtkiem.
Piec 20 min. w nagrzanym do 200 C piekarniku.
Następnie wyjąc i wystudzić na kratce.
Polecam
Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz