Pyszne babeczki z kawałkami czekolady.
Z podanego niżej przepisu wychodzi około 12 sztuk.
Ale za to jakie to 12 sztuk, one są fenomenalne. Rozpływają się w ustach,
Czekolada pokrojona na większe kawałki, powoduje,
że nie ma prawa rozpuścić się podczas pieczenia.
Wszystkie zniknęły jeszcze tego samego dnia.
Sama osobiście stwierdzam, że mimo iż włożyłam je do papierowych papilotek to się dziwnie rozeszły na boki podczas pieczenia.
Następnym razem jak będę robić włożę do metalowych , będą miały fajny kształt malutkiej babeczki.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanka cukru (dałam brązowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła
1 całe jajko
czekolada mleczna (do środka ciasta)
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, aby całkowicie przestygło.
W miedzy czasie w jednej misce łączymy składniki suche,
tj. przesianą mąkę z proszkiem oraz cukier wszystko mieszając.
W drugiej misce natomiast( jak masło ostygnie) łączymy składniki mokre,
tj. jajko, masło, i mleko, mieszamy aż wszystko się połączy.
Składniki suche wsypujemy do składników mokrych i mieszamy łyżeczką.
Czekoladę kroimy na większe kawałki i wmieszamy do naszego ciasta.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek(lub foremki na babeczki), mniej więcej do 2/3 ich wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C, pieczemy około 20-25 min.
Wyciągamy, aż będą złocistobrązowe.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Polecam :)
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz