Dziś na tapecie przepyszny Odrywaniec z dużą nutą Cynamonową.
Pierwsze takie ciasto w moim wykonaniu, które trzeba odrywać nie krojąc go.
W smaku coś na posmak jabłka z dużą ilością cynamonu, jednakże nie posiada on w ogóle jabłka.
Jest pyszniutki, miękki, kruchy, smaczny, delikatnie słodki.
Wygląda niesamowicie i tak samo smakuje.
Zniknął bodajże w przeciągu jakiś 2 dni:)
Przepis:
Składniki:
60 g drożdży
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
500 g mąki
dwie łyżki masła
pół szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru.
Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem.
Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Dodajemy 5-6 łyżek przesianej mąki (bierzemy z tych przygotowanych już 500 gramów).
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki,
jajko mieszamy w spodeczku z cukrami i rozpuszczamy masło.
W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn do mąki.
Dodajemy jajo z cukrami, pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto.
W trakcie zagniatania dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło.
Gdy ciasto jest już lśniące, elastyczne i jednolite możemy uformować z niego kulkę, oprószyć mąką i umieścić w misce pod przykryciem ściereczki, odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut.
Przygotowujemy w miseczce cynamon z cukrem i roztapiamy dwie łyżki masła i lekko ostudzamy.
Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na duży, dość cienki prostokąt.
Smarujemy go dokładnie masłem (pozostałe zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta), a następnie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Tak przygotowane ciasto kroimy na 5- 6 mniejszych prostokątów wzdłuż dłuższego boku dużego prostokąta i układamy jeden na drugim.
I znów kroimy na ok. 5- 6 kawałków, tym razem bardziej podobnych do kwadratu.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową i układamy naszego odrywańca w pozycji pionowej, smarujemy wierzch roztopionym masłem .
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy 40 min do zrumienienia.
Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji).
Polecam
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz