Dzisiaj uraczę was przepyszną kostką cytrynową.
Zrobione dosłownie przed chwilą, jeszcze w mieszkaniu unosi się zapach cytryny z ciasta.
Ciasto znalazłam w jakimś przepisie, trochę został zmodyfikowany i o to jest.
Pyszny, przepyszny.
Kostka, ma nie tyle co lekko posmak kwaskowaty ale kwaśny od tej cytryny. Polecam, polecam coś pysznego.
Podaje przepis do zrobienia
Składniki:
1 cytryna
200 g mąki tortowa
150 ml oleju
4 jajka
200 g cukru
sok wyciśnięty z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do posypania:
gorzkie kakao
cukier puder
Przygotowanie:
Na samym początku całą cytrynę dokładnie myjemy.
Ścieramy jej skórkę na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i dalej ucieramy.Po tych czynnościach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy. Następnie dodajemy olej i dalej miksujemy.Na sam koniec wsypujemy skórkę z wcześniej startej cytryny i wszystko dokładnie mieszkamy od dołu ku górze.Foremkę u mnie (35x25cm) natłuszczamy margaryną i posypujemy mąką.
Przygotowaną masę przekładamy do formy.
W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C,
wkładamy ciasto i pieczemy ok 30 minut,
ale najlepiej jest wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest suche.
U mnie piekło się 25 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na parę minut w piekarniku, by nie opadło.
Gdy już ostygnie, wyciągamy, oprószamy kakao i cukrem pudrem.
Ścieramy jej skórkę na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy sok z wyciśniętej cytryny i dalej ucieramy.Po tych czynnościach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy. Następnie dodajemy olej i dalej miksujemy.Na sam koniec wsypujemy skórkę z wcześniej startej cytryny i wszystko dokładnie mieszkamy od dołu ku górze.Foremkę u mnie (35x25cm) natłuszczamy margaryną i posypujemy mąką.
Przygotowaną masę przekładamy do formy.
W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C,
wkładamy ciasto i pieczemy ok 30 minut,
ale najlepiej jest wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto jest suche.
U mnie piekło się 25 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na parę minut w piekarniku, by nie opadło.
Gdy już ostygnie, wyciągamy, oprószamy kakao i cukrem pudrem.
Polecam naprawdę wychodzi przepyszne
Smacznego ! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz