Przepyszny Kopiec Kreta wersja bez bananów.
Gdy pierwszy raz go robiłam w tamtym roku, nie spodziewałam się że wyjdzie przepysznie.
Fakt faktem jeden minus tego, iż ciasto z kopca spada i nie chce się trzymać i dopóki "siedzi" w tortownicy wszystko się trzyma i się nie rozsypuje, natomiast po pokrojeniu wszystko się wysypuje.
Gdy pierwszy raz go robiłam w tamtym roku, nie spodziewałam się że wyjdzie przepysznie.
Fakt faktem jeden minus tego, iż ciasto z kopca spada i nie chce się trzymać i dopóki "siedzi" w tortownicy wszystko się trzyma i się nie rozsypuje, natomiast po pokrojeniu wszystko się wysypuje.
Jednak ten jedyny minus i mankament tego ciasta rekompensuje jego smak :) .
Jest to wersja bez bananów, gdyż mój organizm nie toleruje bananów,
jednak ta wersja odpowiada mi w 100%.
jednak ta wersja odpowiada mi w 100%.
Kopiec Kreta robiłam już około 4 razy i za każdym razem tak samo bez bananów i wychodzi fenomenalnie.
- Składniki:
- Ciasto:
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- nie całe pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżki kakao
- Krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 śmietanowe fixy
- 3 łyżki cukru pudru
- Przygotowanie:
- Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż margaryna z cukrem się rozpuszczą, a wszystkie składniki razem połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do zimnej masy dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy. Dokładamy wcześniej ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej margaryną i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Wierzch ciasta i boki(od środka) zbieramy (zeskrobujemy) łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg(od zewnątrz) szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem. Dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na środek ciasta formując kopiec. Posypujemy odłożonym wcześniej zeskrobanym ciastem lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Wkładamy do lodówki przez około 2 godziny.
Polecam
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz