Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

KOPIEC KRETA BEZ BANANÓW





Przepyszny Kopiec Kreta wersja bez bananów. 
Gdy pierwszy raz go robiłam w tamtym roku, nie spodziewałam się że wyjdzie przepysznie.
 Fakt faktem jeden minus tego, iż ciasto z kopca spada i nie chce się trzymać i dopóki "siedzi" w tortownicy wszystko się trzyma i się nie rozsypuje, natomiast po pokrojeniu wszystko się wysypuje. 
Jednak ten jedyny minus i mankament tego ciasta rekompensuje jego smak :) .  
Jest to wersja bez bananów, gdyż mój organizm nie toleruje bananów, 
jednak ta wersja odpowiada mi w 100%.
Kopiec Kreta robiłam już około 4 razy i za każdym razem tak samo bez bananów i wychodzi fenomenalnie. 
  •  
  • Składniki:

  •  Ciasto:
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nie całe pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki kakao

  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 śmietanowe fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

  • Przygotowanie:
  • Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż margaryna z cukrem się rozpuszczą, a wszystkie składniki razem połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do zimnej masy dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy. Dokładamy wcześniej ubitą pianę z białek i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej margaryną i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Wierzch ciasta i boki(od środka) zbieramy (zeskrobujemy) łyżką na głębokość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg(od zewnątrz) szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem. Dokładnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na środek ciasta formując kopiec. Posypujemy odłożonym wcześniej zeskrobanym ciastem lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Wkładamy do lodówki przez około 2 godziny.


  • Polecam
    Smacznego!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka