Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Torcik Pischingera




Dziś na tapecie 2 deserki, jeżeli można to tak nazwać. Pierwszy przedstawię teraz, natomiast drugi w drugim poście. W sumie nie wiem jak to przedstawić konkretnie, ciasto, wafelki, deser, w sumie obojętnie jak to nazwać jest słodkie i obłędnie przepyszne. Owe torciki powtarzają się u mnie w domku już enty raz, ciągle z takiego samego przepisu (i w sumie nawet nie wiem skąd go wzięłam). Sam przepis na internecie , gdzie bym nie patrzyła jest bez tego mleka w proszku, a wydaje mi się, że to ono dopełnia cały smak Pischingerków :) Nie wiem, jak nawet to opisać, masa słodko chropowata, od tego właśnie mleka w proszku, przekładana na zwykłe suche wafelki. Co prawda już paru osobom obiecałam ten przepis ( i zapomniałam ), więc jeżeli już zaglądną tutaj i skorzystają z tego przepisu może będzie smakować tak samo jak dla mnie i osób w moim otoczeniu. Tutaj przepis:

Składniki :
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru (dałam pół szklanki)
170 g margaryny
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka cukru wanilinowego
1 paczka wafli tortowych

Przygotowanie:
Margarynę, mleko,cukier, kakao i cukier wanilinowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku. Wygodnie będzie mieszać masę w szerokim rondelku. Gdy zacznie wrzeć i wszystko się roztopi zdejmujemy rondelek z ognia i UWAGA -> jednym szybkim ruchem wsypujemy mleko w proszku i i intensywnie mieszamy, aż masa połączy się, będzie gładka i jednolita. Jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na waflach i składamy jak tort od dołu do góry (tworząc warstwa po warstwie). Poskładane wafle przykrywamy deską do krojenia i obciążamy do wystygnięcia. Po tych czynnościach wafle kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Z czysty sumieniem polecam polecam :)
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka