Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Tęczowy Kolorowy Biszkopt


            

Niedawno robiony fenomenalny biszkopt tęczowy, lub biszkopt kolorowy. Sama nazwa nie ma znaczenia, jednak każdy po swojemu jakoś tam go nazywa, nawet ja sama osobiście kiedyś trafiłam na nazwę" biszkopt papugi", sprawa indywidualna dla każdego.   
Sam spód" jasny" to biszkopt zwykły bez żadnych dodatków. 
Następnie kolor zielony(można zabarwic szpinakiem, ale ja osobiście nie lubię), to barwnik spożywczy. Kolor żółty to najzwyczajniej w świecie zdrowa przyprawa kurkuma. I na końcu kolor brązowy to zwykłe gorzkie kakao, którego dodajemy tyle ile chcemy. Jak widzicie, wszystkie kolory można czymś zastąpić. Na rynku jest dużo różnych przypraw, które ze spokojem, mogą zabarwic zwykłe ciasto, lub biszkopt. Efekt jest piorunujący, a jeszcze jak znika szybko z talerza to człowiek ma ochotę na zrobienie kolejnego wypieku. Nie chce wam tu pisać ile macie dawać tych barwników, gdyż to kto ile doda jest sprawą indywidualną. Ja lubię mocniejsze wiec dałam dużo, ale ktoś jak lubi delikatniejsze to może dać mało. Przepis na biszkopt przekazany przez moją mamę dla mnie i przez moją babcie dla mojej mamy, od pokoleń fenomenalnie się sprawdza, także zachęcam(nigdy, nie ma zakalca).

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe
aromat
łyżka octu( zwykłego)
szczypta soli

Do zabarwienia:
kakao
kurkuma
odrobinka barwnika spożywczego

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. 
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli a na koniec dodajemy szklankę cukru, tak by po odwróceniu nic nie wypadło. W osobnej misce żółtka ucieramy z łyżką stołową wody i octu. Mieszamy do połączenia się składników. Owe żółtka dajemy po łyżce do ubitych białek. Wszystko mieszamy na wolnych obrotach miksera. W osobnym naczyniu przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i budyniami śmietankowymi, mieszamy po połączeniu dajemy do naszych" jajek" po łyżce i mieszamy ręcznie szpatułką od spodu do góry, by nie opadła struktura z jajek( nie używamy na tym etapie miksera). W miedzy czasie smarujemy tortownice margaryną i posypujemy mąką, a piekarnik nastawiamy na temp. 180 C . Gdy wszystko jest gotowe wlewamy do tortownicy. 

( ETAP NA GÓRZE - TO PRZEPIS NA BISZKOPT PODSTAWOWY)

Jednak na tym etapie owe ciasto trzeba rozdzielić w 4 różne miski, mniej więcej po równo ( ja używam do tego wagi kuchennej). 
Do jednej dodajemy barwnik spożywczy zielony, do drugiego kurkumę, do trzeciego kakao, a ostatni zostawiamy bez niczego. 
Wszystko przelewamy do wysypanej mąką tortownicy po łyżce każdego z naszych kolorowych składników i robimy tak aż w miskach nic nie zostanie. Biszkopt wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy od 30 do 40 minut( bez termoobiegu) Zależy tak naprawdę od piekarnika najlepiej sprawdzić patyczkiem
Jak już się upiecze, chwile studzimy przy otwartych drzwiczkach i wyjmujemy na patere. 


Polecam, naprawdę warto ! :)
Smacznego !




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka