Dzisiaj Na początku mojego bloga przepyszne Rafaello. Przepis usłyszany gdzieś z telewizji, trochę go zmodyfikowałam i oto zostało zrobione. O dziwo wyszło całkiem inaczej niż zamierzałam z oczywiście dobrym tego skutkiem. Rafaello samo w sobie powinno być słodkie z migdałem ( taka jest wersja sklepowa). Ta wersja jest na cytrynowych , prawdziwie cytrynowych galaretkach z nutą soku z cytryny oczywiście w porównaniu z biszkoptem nasączonym w herbacie równie cytrynowej wyszło fenomenalnie. Nie było słodkie lekko kwaskowate, w taki sposób, iż wszystko idealnie ze sobą współgrało. Przepis oczywiście robiony pierwszy raz , sądzę a nawet jestem pewna że zrobię go jeszcze nie raz gdyż na 3 dzień od zrobienia poszedł migiem z blachy. Rodzinka zachwycona, chłopak także wiec czegóż mogę więcej pragnąc :)
Składniki:
2 tabliczki - białej czekolady ( użyłam najzwyklejszej)
2 galaretki cytrynowe + kilka kropel (soku z cytryny)
2 galaretki cytrynowe + kilka kropel (soku z cytryny)
200 g - wiórek kokosowych
500 ml - śmietany kremówki 30% ( u mnie było 600 ml )
2 paczki - biszkoptów podłużnych
herbata cytrynowa do nasączenia biszkoptów
Przygotowanie:
W misce rozpuszczamy galaretki z 2 szklankami gorącej wody. 2 tabliczki czekolady łamiemy na kawałki, wrzucamy do galaretki, mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do wystudzenia.Gdyby w razie nie rozpuściło się do końca wtedy na gazie w garnku gotujemy gorącą wodę i robimy kąpiel wodną dla białej czekolady. Po kąpieli wodnej umieszczamy galaretkę do zlewu z zimną wodą by na wpół stężała.Śmietanę 30% miksujemy i porcjami dodajemy do wpół na pół tężejącej galaretki. Na samym końcu wsypujemy wiórki kokosowe do środka (część zostawiamy do dekoracji).
Dno dużej prostokątnej blachy ( u mnie 25x35cm )wykładamy biszkoptami nasączonymi w herbacie cytrynowej (wersja bezalkoholowa) lub malibu (wersja alkoholowa). Wlewamy masę na biszkopty i posypujemy wiórkami, lub ewentualnie migdałami.
Chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Bardzo Bardzo Polecam :)
Smacznego !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz