Coś wspaniałego, na tapecie Mini Pizze.
Robiłam je jakoś 2 tyg. temu. Z przepisu na Pizze podstawową.
Wyszło ich 9 sztuk, trochę je zmodyfikowałam, jednak nie żałuje :)
Z tego przepisu wychodziły mi 2 klasycznie duże Pizze na grubym spodzie, jednak modyfikując go i robiąc z tego małe Pizzerinki jestem bardziej zadowolona.
Nic nie zostało a liczyłam po cichu, że coś sobie zamrożę na zaś,
by zjeść jak mnie tylko najdzie ochota, no ale cóż bywa i tak :)
Nic nie zostało a liczyłam po cichu, że coś sobie zamrożę na zaś,
by zjeść jak mnie tylko najdzie ochota, no ale cóż bywa i tak :)
Nie omieszkam powtórzyć tego przepisu, gdyż jest sprawdzony, wykonywany przeze mnie z 4 razy i za każdym razem wychodzi tak samo pysznie :)
Podaje przepis:
Składniki:
300 g mąki
3/4 szklanki wody
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
przyprawa do pizzy
Dodatki:
jajka gotowane
kukurydza
czerwona cebula
szynka
przecier pomidorowy
ser tarty
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, zostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, przyprawę do pizzy, wyrośnięty rozczyn(po 10 min.)
i wyrabiamy gładkie, nieklejące się do rąk ciasto(w razie klejenia, podsypywać mąką).
Całość w ciepłe miejsce odstawiamy na godzinę.
Kładziemy na deskę, z ciasta robimy kulki odstawiamy i rozwałkowujemy.
Z ciasta formujemy 9 płaskich placuszków(nie za cienkie nie za grube).
Układamy na blaszy wyłożonej folią aluminiową.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawą do pizzy.
Każdy smarujemy łyżką (naszego) sosu, układamy "nasze" ulubione dodatki, posypujemy z wierzchu serem i cebulą i pieczemy w 220 C około 15 minut.
Wychodzą przepyszne
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz