Dzisiaj jak na tłusty czwartek przystało słodkości -
mianowicie dałam sobie cel upieczenia eklerów :)
Ku mojemu zdziwieniu nie były w cale trudne do zrobienia.
Piekłam je pierwszy raz z ciasta gotowanego z kremem budyniowym i polewą z nutelli.
Ciasto wyszło pyszniutkie, kruchutkie, mogę śmiało powiedzieć, że wierzch i góra spokojnie można porównać do sklepowych ptysiów czy groszku ptysiowego.
Jeny nie wiem co wam nawet napisać, trzeba zrobić i spróbować,
aby przekonać się jakie są dobre domowej roboty.
Z podanych składników wychodzi około 25 eklerów średniej wielkości,
czyli spokojnie można się opchać do syta.
A tak po za tym zjadłam dziś trochę pączków, czyli razem z eklerami chyba pęknę :)
No ale wszystko co dobre własnej roboty takie pyszniutkie.
Tłusty czwartek na 100 %. udany.
Przepis
Składniki ciasta parzonego:
1 szklanka mąki tortowej lub pszennej
4 jajka średniej wielkości
pół kostki margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie budyniowe:
500 ml mleka
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe lub 3 czubate łyżki mąki pszennej i 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła
Polewa:
Kilka łyżek nutelli
100 ml mleka
Przygotowanie ciasta parzonego:
Masło i cukier puder zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy, aż tłuszcz się rozpuści.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy,
aż powstanie gładka masa.
Zmniejszamy ogień i podgrzewamy chwile mieszając,
aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
Kiedy cała masa wystygnie, dodajemy po 1 jajku, miksujemy,
aż ciasto zacznie lekko odstawać od naczynia.
Ciastem napełnić rękaw cukierniczy lub szpryce i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nasze eklery o długości ok 10-15 cm(najlepiej tak by były wyższe ku górze).
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Studzimy.
Przygotowanie kremu budyniowego:
300 ml mleka gotujemy z cukrem.
Pozostałe 200 ml mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy cały czas, nie przerywając mieszać do zgęstnienia.
Gęsty budyń zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy aż krem stanie się gładki.
Przygotowanie polewy:
mleko, i nutelle gotujemy do zagotowania.
Proporcje według uznania, więcej kremu będzie gęstsze, miej kremu będzie rzadsze.
Wystudzone Eklery kroimy wzdłuż dłuższych boków.
Krem nakładamy do szprycy i wyciskamy na dół ciasta , następnie przykrywamy górą.
Górę polewamy przygotowaną wcześniej polewą.
I gotowe :)
Polecam!
Smacznego
Ale cuda tutaj tworzysz! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i niedługo będę próbować pichcić :)