Strony

O mnie

Moje zdjęcie
Z zawodu grafik komputerowy, na studium z rachunkowości a z zamiłowania i zainteresowania ciasta i gotowanie:)

Eklery Budyniowe z polewą z nutelli



   Dzisiaj jak na tłusty czwartek przystało słodkości -
mianowicie dałam sobie cel upieczenia eklerów :)
Ku mojemu zdziwieniu nie były w cale trudne do zrobienia.
Piekłam je pierwszy raz z ciasta gotowanego z kremem budyniowym i polewą z nutelli. 
Ciasto wyszło pyszniutkie, kruchutkie, mogę śmiało powiedzieć, że wierzch i góra spokojnie można porównać do sklepowych ptysiów czy groszku ptysiowego.
Jeny nie wiem co wam nawet napisać, trzeba zrobić i spróbować, 
aby przekonać się jakie są dobre domowej roboty.
Z podanych składników wychodzi około 25 eklerów średniej wielkości, 
czyli spokojnie można się opchać do syta.
A tak po za tym zjadłam dziś trochę pączków, czyli razem z eklerami chyba pęknę :)
No ale wszystko co dobre własnej roboty takie pyszniutkie.
Tłusty czwartek na 100 %. udany.
Przepis

Składniki ciasta parzonego:
1 szklanka mąki tortowej lub pszennej
4 jajka średniej wielkości
pół kostki margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie budyniowe:
500 ml mleka
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe lub 3 czubate łyżki mąki pszennej i 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g masła

Polewa:
Kilka łyżek nutelli
100 ml mleka

Przygotowanie ciasta parzonego:
Masło i cukier puder zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy, aż tłuszcz się rozpuści.
 Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy, 
aż powstanie gładka masa. 
Zmniejszamy ogień i podgrzewamy chwile mieszając, 
aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
Kiedy cała masa wystygnie, dodajemy po 1 jajku, miksujemy, 
aż ciasto zacznie lekko odstawać  od naczynia.
Ciastem napełnić rękaw cukierniczy lub szpryce i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy nasze eklery o długości ok 10-15 cm(najlepiej tak by były wyższe ku górze). 
Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. 
Studzimy.

Przygotowanie kremu budyniowego:
300 ml mleka gotujemy z cukrem.
Pozostałe 200 ml mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko wlewamy do gotującego się mleka i zagotowujemy cały czas, nie przerywając mieszać do zgęstnienia.
Gęsty budyń zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. 
Dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy aż krem stanie się gładki.

Przygotowanie polewy:
mleko, i nutelle gotujemy do zagotowania. 
Proporcje według uznania, więcej kremu będzie gęstsze, miej kremu będzie rzadsze.

Wystudzone Eklery kroimy wzdłuż dłuższych boków.
Krem nakładamy do szprycy i wyciskamy na dół ciasta , następnie przykrywamy górą. 
Górę polewamy przygotowaną wcześniej polewą.

I gotowe :)
Polecam!
Smacznego








1 komentarz :

  1. Ale cuda tutaj tworzysz! :)
    Obserwuję i niedługo będę próbować pichcić :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze

. © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka